Bouillon 54
OverzichtCoverfoto:
De coverfoto is van de Italiaanse Patrizia Piga. Al jaren werkzaam als fotograaf, lanceerde ze in 2015 haar eerste onafhankelijk kunstproject: een reeks surrealistische foto’s rond voedsel. Geïnspireerd door foodscapefotografen als Carl Warner, heeft ze er een eigen invulling aan gegeven. Door te spelen met de verhoudingen of het object in een totaal andere omgeving te plaatsen, creëert ze een sprookjesachtige wereld. Bouillon ontdekte haar op de Terra Madre in Turijn. Haar Phantasmagorical project kun je zien op www.patriziapiga.it
INHOUD:
> 6 Berichten
> 10 Witte Huiswijn - tekst Esmee Langereis
> 14 Asaert’s Antwerpen – tekst Will Jansen
> 24 To poep or not to poep - Mohammed Benzakour
> 29 Kathy kookt Karstad – tekst Kathy Mathys
> 34 Bakken met fruitwater – tekst Laura de Grave
> 38 Estouffade Provençale – tekst Nico Knapper
> 40 Eten aan het einde van de wereld – tekst Marloes Kemming
> 48 Zwart Nazareth – tekst Dorien Dijkuis
> 54 Wijndrinken in Utrecht rond 1500 – tekst Mariëlla Beukers
> 60 Albanezen, vreemd maar lekker – tekst Ynske Boersma
> 64 Katja’s multidisciplinaire missie – tekst Will Jansen
> 70 In het land van Herve - tekst Willy van de Riet
> 72 Tappen van een heilige boom - tekst Ulrike Schmidt
> 76 Twee zielen, één visie – tekst Will Jansen
> 80 De rode draad
> 84 Cozido en chá - tekst Els Spanjer
> 90 Meer marketing dan misdaad – tekst Renate van der Bas
> 94 De nieuwe weg van L’ami Jac - tekst Jeroen Wielaert
> 101 Troebele honing - tekst Marcory van Dijk
> 108 Slow travel, slow food - tekst Will Jansen
> 118 De Doña van La Candelaria – tekst Ingrid Oyevaar
> 122 Bouillon Leest
> 127 De Ambassadeurs
> 128 Wie werkten er mee
Côte de bouillon! Januari was een zware maand. De kater van de feestdagen was amper weggetrokken, toen we de inauguratie van Trump voor onze kiezen kregen. Huilend zat ik voor de televisie. Zelfs mijn goesting voor wijn was vervlogen. In plaats daarvan had ik een potje Ayurvedische Yogi-thee om me door de ceremonie heen te drinken. Het weer buiten was gelijk de beelden kil en grauw. Ik had iets warms nodig. Na een paar weken koude rillingen herpakte ik me. De lente diende zich aan: nieuwe lammetjes, nieuwe verkiezingen en nieuwe burenborrels. >>
|
Asaert’s Antwerpen Willem Asaert heeft de belangstelling voor eten en drinken van zijn moeder. Die kookte in de jaren zestig al exotisch, met verse kruiden, en kleine Willem hielp haar. Acht was hij, toen hij op zijn fiets klom om door het keukenraam van een Chinees restaurant de koks aan het werk te kunnen zien. Vijftien jaar later ging hij, met zijn afgeronde studie Geschiedenis niet voor de klas staan, maar toog naar Philadelphia, waar hij honderdurige werkweken draaide, bij Jeffrey Miller Catering. Met het geld dat hij verdiende, bekostigde hij een reis van drie maanden door China, in een tijd dat je daar nog niet zo makkelijk binnen kwam. >> |
To poep or not to poep, that’s thekrisht Gastronomisch gezien zit poep in het verdomhoekje, alsof alles wat naar binnen gaat, er nooit meer uitkomt. Niet zo gek natuurlijk, want poep is vies, hoewel poepen lekker is, maar dat is een ander verhaal. Toch kun je de kwestie net zo lief omdraaien, zoals de Spaanse filmmaker Luis Buňuel dat deed in zijn Phantom of liberty. Daar nemen vijf gasten aan tafel plaats op toiletten in plaats van stoelen. De dames en heren doen hun rok omhoog en broek omlaag en gaan zitten. >> |
Kathy kookt Karstad Hij oogt pezig en getaand. In zijn boek gooit hij een vislijn uit midden in zee en bereidt rivierkreeft op open vuur. Met zijn smalle gezicht en baard heeft hij iets van een Amerikaanse pionier van lang geleden. Je krijgt de indruk dat hij het meest in zijn element is in de natuur, een vermoeden dat tijdens ons gesprek rechtop blijft staan. Mikkel Karstad groeide op in Kopenhagen, maar tijdens de vakanties trok het gezin naar Funen, een eiland in het zuiden van Denemarken, om te logeren bij oma. Zij bracht hem zijn culinaire alfabet bij: ‘Ze leerde me koken met ingrediënten uit de omgeving, met wat het seizoen bracht. Ze hadden het niet breed en gebruikten de opbrengsten van de tuin, schepten hun eten uit de zee.’ >> |
Bakken met fruitwater ‘Ik neem altijd mijn eigen starters mee in het vliegtuig, die check ik altijd in,’ zegt Beesham Soogrim. Naast een normale vloeibare zuurdesemstarter en een Italiaanse stijve starter, die de Italianen lievito madre noemen, heeft hij een bijzondere starter meegenomen: wilde gist, ofwel gefermenteerd fruitwater. Soogrim is een rijzende ster aan het zuurdesem firmament. De bakker komt van oorsprong uit Mauritius en vliegt de hele wereld over om workshops te geven. Op de boord van zijn buis zit een kleine Zweedse vlag genaaid, zijn thuisbasis. Hij laat in Amsterdam aan elf Nederlandse bakkers en één Oostenrijkse zien hoe hij bakt zonder commerciële gist. We Love Baking heeft hem naar Nederland gehaald. Voor de broodnodige zuurdeseminspiratie. >> |
Estouffade Provençale en Marcel Mouloudji Dit verhaal begint in Parijs in het jaar 1957. Het is half een ‘s nachts. De deur van een chique restaurant op l’île Saint-Louis zwaait open en |
Eten aan het einde van de wereld Ik word wakker en zie gitzwarte rotsen, begroeid met fluorescerend groen. Daartussen turquoise zee en spierwit strand, onder een kolkende lucht. Verderop torenen donkerrode rotsen en koperen cactussen, hoog als eikenbomen. Ik zie geëxplodeerde bergen, kraters en gestolde lavaswirls als zwart softijs. Het is alsof ik verdwaald ben in een surrealistisch schilderij. Ik sluip naar het dek, kop koffie in mijn hand, en zie twee grote schildpadden loom rond de boot zwemmen, hun kopjes af en toe boven water. Op het strand liggen zeeleeuwen en leguanen en op onze mast rust een Jan van Gent. Het is onze eerste dag in het paradijs. Welkom op de Galapagos. >>
|
Zwart Nazareth Van New York tot Singapore, de hele wereld drinkt gin tonic. Allemaal te danken aan Nederland, want de oorsprong van gin ligt bij jenever. En die drank krijgt in het kielzog van de gintrend nu ook een zwiep en verovert de wereld. In Schiedam, de gin- en jeneverhoofdstad van Nederland, weten ze er alles van. Ik dronk mijn eerste gin-tonic dronk op een Spaans strand aan de Middellandse Zee, eind jaren negentig. In een smal longdrinkglas vol dampend ijs, bijna volledig afgetopt met gin. Het flesje tonic zette de bartender ernaast. In het glas was amper nog plek. Sindsdien ben ik eraan verslingerd. Ik verwelkomde met open armen de gin-tonic revival die een jaar of vijf geleden losbarstte en nog steeds op volle kracht door de Nederlandse horeca waait. Had je twintig jaar geleden slechts een handjevol gin-merken en slechts twee soorten tonic, allebei te zoet, tegenwoordig is het aanbod eindeloos.>> |
Wijndrinken in Utrecht rond 1500 Op eet- en banketprenten van de Middeleeuwen, speelt wijn een grote rol. Feestende geestelijken, dronken studenten: het beeld leeft |
Albanezen, vreemd maar lekker 'Those Albanians... All crazy!’ Onze Servische vrachtwagenchauffeur Nemanja, die zo vriendelijk was ons een lift te geven naar de Albanese grens, tikt tegen zijn voorhoofd. ‘They are muslims, you know?’ voegt hij er nog aan toe. Jammer dat Nemanja nooit in Albanië geweest is. Hij zou wel eens kunnen ontdekken dat ze misschien een beetje vreemd zijn, maar ook gastvrij. Dat ze dat als een zaak van eer beschouwen, dat ze elke gebeurtenis in het leven vieren met huisgemaakte raki en je daarbij ook nog eens de lekkerste gerechten voorzetten, misschien wel het beste voorbeeld van oost ontmoet west. >>
|
Katja’s multidisciplinaire missie We hebben in ons land twee fooddesigners met een internationale reputatie: Marije Vogelzang en Katja Gruijters. Die laatste heeft in een boek haar ontwikkelingsproces beschreven, in het Engels. Bouillon! zoekt haar op in De Steeg bij Arnhem, waar ze een ruime studio heeft. Het is een gesprek geworden over het doorbreken van oude denkpatronen. >> |
In het land van Herve De voorjaarszon duwt iedereen naar buiten en schudt het planten- en dierenleven wakker en bloesemknoppen barsten open. We lopen door fruitboomgaardengebied. Een richtingbordje naar een artisanale stroopkokerij doet denken aan iets illegaals. Ons doel is echter de abdij van Val-Dieu, gelegen in het land van Herve, om eens te zien waar die geheimzinnige kaas en het Val-Dieubier vandaan komen. De abdij ligt op de samenvloeiing van de riviertjes Bel en Berwinne. Vanaf de heuvels zie je het enorme complex majestueus in de diepte liggen. >> |
Tappen van een heilige boom Er hangt een koude mist in de lucht. Het landschap is bedekt met een dun laagje sneeuw. Kasteel Groeneveld in Baarn ligt er bij als in een sprookje. De vlammen in de vuurschaal op het terras laaien op, rieten stoelen uitnodigend er omheen. Het is niet echt lente als ik voor het eerst in mijn leven berkenwater ga proeven, maar lentekriebels krijg ik alvast wel. Kelten, Germanen, Siberische sjamanen en Indianen vereerden de berk eeuwen geleden al als heilige boom. Hij zou kwade geesten op afstand houden, staat symbool voor nieuw leven en geldt als boodschapper tussen mens en natuurgoden. >> |
Twee zielen, één visie De twee zusjes Famke (1973) en Floor (1974) van Praag zijn eigenlijk één vrouw. Oké, ze hebben twee monden, de een heeft minder krullen dan de ander, die weer blonder is en ook iets kleiner. Maar verder? Zwei Seelen, ein Gedanke. Recht door zee als ze de tijd krijgen om even na te denken en allebei met een complete visie op hoe een restaurant of bar moet draaien om voor de Van Praag stempel van goedkeuring in aanmerking te komen. Bouillon! sprak met ze in het onbehaaglijk koude café van het Stedelijk Museum, waar het personeel je professioneel geen gemeende aandacht schenkt. ‘Dankuwellll en tot zieieieiens.’ >> |
De rode draad Wat zijn dat nou weer, onkruideniers? Dat zijn de dertigers Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen, die onkruid uit het verdomhoekje Goed vlees kost geld. Er zijn slagers en er zijn slágers. Frans Kaijser van l’Empereur Boucherie Française in Maartensdijk loopt niet met zijn |
Cozido en chá Azoreneiland São Miguel staat bekend om zijn overweldigende natuur met wegbermen vol hortensia’s. Midden in de Atlantische Oceaan is het er ook culinair goed toeven. In Furnas stoppen ze ’s morgens vroeg vlees en groenten in de hete, vulkanische grond om de cozido zes uur lang te stoven. En wat verderop kleurt de enige thee in Europa de heuvels groen. >>
|
Meer marketing dan misdaad Herkent u dat, dat de KvW u de ogen heeft geopend voor sommige producten? Ik herinner mij een uitzending over truffelolie. Dat blijkt een bijproduct van de petrochemische industrie waar geen truffel aan te pas komt. Die dure flesjes koop ik dus niet meer. En ik denk anders |
De nieuwe weg van L’ami Jac Antwerpen is Amberes in het Spaans. In die stad vond Rijks zijn leerschool bij restaurant De Kleine Zavel, hoek Stoofstraat, vlakbij de Schelde. Dat restaurant is er nog steeds en heeft grote bekendheid vanwege de avontuurlijke kaart, met veel streekproducten, in |
Troebele honing Verbaas u eens over de hoeveelheid honing in supermarkten en speciaalzaken. De bijen lijken er ieder jaar meer van te produceren. Een ongelooflijke klus, die de ijverige insecten weten te klaren, ondanks de toegenomen sterfte onder bijenvolkeren. Helaas is honing in veel gevallen niet is wat het etiket belooft. Om verschillende redenen. Is honing wel het verhaal van bloemetjes en bijtjes? |
Slowtravel slowfood ‘Ik zou het leuk vinden met jou een paar dagen op reis te gaan, als vader en zoon, voordat ik opa en word en jij vader.’ |
De Doña van La Candelaria De oude koloniale wijk La Candelaria is het hart van Bogotá en de plek waar de stad in 1538 is gesticht. Hij begint bij Plaza de Bolívar en strekt zich uit over de heuvels erboven. Een labyrint van kleurrijke huizen, kerken, gebouwen en smalle straatjes, met op elke hoek wel |