Bouillon 61
Overzicht
De cover
Naast meesterkok-sterrenkok-kookboekenschrijver-tvkok-lady-chef-of-the-year is Angélique Schmeinckgewoon ook een lieve vriendin èn een markant fotograaf. Haar werk heeft als onderwerp uiteraard eten. Onze coverfoto komt uit de collectie Culinary Modernism die ze in 2016 maakte. Makreel en rode biet zijn boezem smaakvrienden, vandaar de naam Sea of Love.
INHOUD: Berichten Bouillon Leest |
Lekker eten zonder fratsen Terwijl we op hun boot bezig zijn met de fotoshoot, groet echt iedereen en heeft wat te zeggen. |
Susette Brabander gaat voor bouillon! op pad met een zorgvuldig gekozen wijn om te kijken of die matcht met de man of vrouw die ze interviewt. Bestaat er een melkvocabulaire? Zuivel, witte motor, melk. Daar hoef je mij ’s nachts niet voor wakker te maken. Maar wat wel boeit zijn de gedachtekronkels van een slimme, ambitieuze dame als Sietske Klooster. Master of Science, initiatiefnemer en facilitator van de MelkSalon. Sietske wil de mogelijkheden van nieuwe technologie gebruiken om duurzaam te innoveren. We hebben afgesproken bij een boerderij waar haar lieveling graast, de Okapi-koe, vernoemd naar de schuwe Okapi, een verwant van de giraffe. De wijn: Savagnin de voile, 2012, Frankrijk, Jura, Arbois |
Een sierlijk gedichtje van Kristien Spooren. Kikkererwten |
La H haalt uit (1) Vooral goede vriendjes blijven met de chef
|
Toetjeswijnen Een lezer vroeg hoe het zat met glühwein en waarom het ook bisschopswijn heet. Toen ik jong was, wist niemand van glühwein, want het bijbehorende skiën was toen nog een inheems gebruik van inboorlingen van Alpine gebieden. Geen zinnig mens die dat voor zijn lol deed. Wel zetten Nederlandse moeders in het seizoen van de bisschop van Myra een pan wijn op het vuur. Mijn broertje en ik mochten een artistiek patroontje kruidnagels in een sinaasappel steken, en niet veel later was de woning vervuld van exotische geuren. Rond kinderbedtijd was het wel mooi geweest met die Sinterklaaswalmen en trok moeders de warme wijn door de plee en een mooie fles open. >>
|
De lekkerste pistache komt uit Bronte Halverwege oktober sluiten wij onze deuren. Dan komen de schilder en de loodgieter, zetten we de ijsmachines in het vet en voeren we groot onderhoud uit, aan de rest van de apparatuur. En in die rustige tijd gaan we ook op vakantie. Zo waren we ongeveer 20 jaar geleden op vakantie op Sicilië. Per abuis reden we op de Etna het dorp Bronte in, waar ze op dat moment de Sagra del Pistacchio vierden. Een sagra is een dorpsfeest, meestal op de geboortedag van de beschermheilige van de desbetreffende stad of dorp. Andere keren draait de sagra om (hoe kan het ook anders, we zijn namelijk wel in Italië) een speciaal ingrediënt. Bij zo'n sagra, die soms meerdere dagen duurt, is het overal feest. >>
|
Het Heilige Varken In een land dat niet alleen voor elke dag een kaas heeft maar tevens een schutspatroon, kan er altijd nog wel een heilige bij. Dus wordt tussen pakweg november en april in tal van Franse dorpen en gehuchten Saint-Cochon gevierd: het feest van het Heilig Varken. ‘Venez me déguster de la tête aux pieds’ prijkt op het affiche van Auberge de la Queue du Lac in de mooie Morvan. Goddank staat er een zwijn bij afgebeeld, zodat geen misverstand kan ontstaan over wie je eigenlijk van top tot teen moet komen proeven. Het Heilig Varken dus. Het lijkt een eer om heilig te worden verklaard, maar anders dan de status van de heilige koeien in India, betreft het hier een twijfelachtige eer. Want waar de os van een Hindoe onaantastbaar is, wordt de big van Marianne de keel doorkliefd. >> |
Kreeftenkoninkrijk Guernsey Memorabel is de Guernsey-keuken vooral door de heerlijke zeebanketten. Zelden zulke lekkere kreeft voorgeschoteld gekregen. Top of the bill was de lunch bij Paul Amorgie met zijn zeer comfortabele Hotel Stocks Sark. Omgeven door een prachtige tuin, met zwembad en flinke moestuinen, zitten we aan een lunch zonder weerga: zeebaars, dorade, oester, kreeft (veel), krab (heerlijk), mosselen, coquilles, garnalen en gamba's, met gegrilde groente en lekkere friet. Het grootste gedeelte van het jaar is zijn keuken zelfvoorzienend.
|
Tequila, sexo y marihuana 'Holaaaa señor. How are you? Quieres cervezaaa, margaritaaa?' Zoals in vrijwel ieder grensplaats ter wereld, komen ook in Tijuana verkopers op je af om koopwaar aan te prijzen die aan de andere kant van de grens niet te krijgen of veel duurder is. Lopend tussen deze Mexicaanse verkopers denk je meteen aan de muziek van Manu Chao: Welcome to Tijuana. Tequila, sexo y marihuana? Naast de standaard toeristische troep prijzen ze ook een tandartsbehandeling en een doktersbezoek aan. Er komen geregeld Amerikanen even de grens over, om een behandeling te laten doen voor een tiende van de prijs in de VS. Het is dus niet per se de tequila of de marihuana waar Chao over zingt, maar net zo makkelijk een wortelkanaalbehandeling. >> |
|
De natuur is een levende spiritualiteit |
Aan de knoppen staan van je eigen gezondheid Drie generaties Van Woerkom zijn bezig aardappelen te sorteren voor een levering. Opa, oma en schoondochter staan op een stellage en halen van de rap draaiende band de rotte exemplaren er tussenuit; de zoon zit op de heftruck om kisten met piepers heen en weer te rijden en de twee kleinzoons zijn druk in de weer met een zelfgemaakte sproei-installatie. |
Heimwee naar de volkskeuken We rijden op de tweebaansweg van Oschersleben naar Wanzleben, om bij Maagdenburg de snelweg naar Berlijn te kunnen nemen. Het oog kan ver reiken in het zo lege landschap van oostelijk Duitsland, de voormalige DDR. Zo te zien is er de afgelopen honderd jaar niet veel veranderd, ook niet na Die Wende in 1989, toen West- en Oost-Duitsland weer één natie geworden zijn. Midden in het niets staat een rijtje nieuwbouwhuizen modern te zijn, maar wie gaat daar nou wonen? Het is ook helemaal niet interessant welk politieke of economische systeem hier de lakens uitdeelt. Ook niet wat eten betreft. In dit melancholisch landschap van het kleine leven, waar leegheid, eentonigheid en sloomheid het ritme bepalen, is alles bijzaak, ook het eten. >>
|
Geef mij nog wat wijn, want het leven is niets In het straatje onderaan de trappen naast de grote kathedraal zingen vrouwen de fado van de droevige zeeman. Ze schreeuwen de weemoed uit hun harten terwijl ze dansen en het publiek uitdagen hetzelfde te doen. Daarna is het schaterlachen. Deze fadistas van de straat verstaan de kunst om met een licht hart om te gaan met diepe droefenis. Saudade, zoals men dat in Portugal noemt. De toeristen bovenaan de trappen op de hoogste heuvel van de stad luisteren en kijken aandachtig naar het schouwspel daar beneden en krijgen zo een uniek kijkje in de Portugese ziel.>> |
Curry op z’n Vietnamees Zonder kaart en bewapend met slechts een kompas dat op mijn stuur zit geschroefd, hobbel ik over een zandweggetje langs een kanaal in de Zuid-Vietnamese Mekong Delta. De benauwende junglelucht beneemt me bijna de adem, zeker als ik mijn zwaarbeladen fiets over een geïmproviseerd houten bruggetje moet duwen. Een paar bamboepalen met wat wiebelige plankjes, met soms ineens een gat ertussen. Maar een man aan de overkant staat al met zijn brommertje te toeteren, dus ik waag de oversteek.
|
Het Perceel |
Ziryab en het moderne menu In het jaar 789 werd de beroemde Iraakse zanger Abulhasan cAli ibn Nafi, bijgenaamd Ziryab, geboren. Baghdad bestond toen nog maar net. De stad was speciaal gesticht als nieuwe hoofdstad van een glorieus islamitisch rijk en zetel van de soennitische kalief. |
Broccoli is niet spannend Broccoli heeft een hoog gezondheidsimago, maar in het boek Eating on the Wild Side stelt Jo Robinson dat broccoli zich naar de dood hijgt. Dat blijkt uit Spaans onderzoek. Met andere woorden, de voedingswaarde verdwijnt na de oogst sneller dan bij andere groenten. Broccoli kan in de supermarkt wel tien dagen oud zijn en er nog appetijtelijk uitzien, maar de voedingswaarde is dan vrijwel weg, aldus Robinson. In de praktijk moet broccoli binnen twee, drie dagen na de oogst worden gegeten en dan blijft alleen broccoli van Nederlandse bodem over. |